Waarom Privacy op School van Whatsapp naar Signal switcht

13 februari 2025

Waarom Privacy op School van Whatsapp naar Signal switcht

Binnen ons bedrijf zijn we per 1 februari overgestapt van Whatsapp naar Signal. Als we voortaan elkaar appen doen we dat niet meer in de groene, maar in de blauwe app. Hopelijk inspireert dat jou/jullie om deze eerste (en vergelijkbare) stap(pen) te volgen.

Er waren drie laatste duwtjes die ervoor zorgden dat we deze stap hebben gezet:

1. De vermenging van de grote Amerikaanse bigtech bedrijven met de Amerikaanse politiek, voor de hele wereld zichtbaar tijdens de inauguratie van Donald Trump. En in het bijzonder de knieval van Marck Zuckerberg om te gaan stoppen met factchecken.

2. Het interview met en de oproep van Marleen Stikker in de Volkskrant van 25 januari.

3. De uitkomst van ons klanttevredenheidsonderzoek van januari ’25 waarbij een behoorlijk deel van de respondenten aangaf dat ze van Privacy op School verwachten dat wij ons uitspreken en voorop lopen bij maatschappelijke discussies.

Al veel langer maakten we ons zorgen over de enorme machtsconcentratie bij de grote Amerikaanse bedrijven waaronder, Meta, Google, Microsoft, Amazon en X. De overgang van Twitter naar X zorgde ervoor dat Privacy op School ook daar verdween en alleen nog op LinkedIn te vinden is (waarbij we ons overigens realiseren dat LinkedIn eigendom is van Microsoft). We blijven op Linkedin om zo onze scholen en samenwerkingspartners te bereiken. Tegelijkertijd zoeken we naar alternatieven.

Waarom Signal?

De app Signal is opgericht door Moxie Marlinspike, expert op het gebied van privacy en beveiliging en Brian Acton, destijds medeoprichter van Whatsapp. Vanwege onvrede over de koers van Whatsapp (Facebook) steunde hij in 2018 Marlinspike bij het oprichten van de Signal Foundation met als doel een platform te creëren dat volledig vrij is van commerciële belangen en privacy centraal stelt. Signal is ook een Amerikaans bedrijf.

De aandelen van Signal zijn ondergebracht in een stichting die geen winstoogmerk zegt te hebben. Privacy heeft dus de hoogste prioriteit bij Signal. Er wordt gebruik gemaakt van end-to-end-encryptie, wat betekent dat alleen jij en de ontvanger de inhoud van het gesprek kan lezen. Signal zelf heeft hier geen toegang toe, in tegenstelling tot Whatsapp, die actief metadata verzamelt, die weer gedeeld worden met moederbedrijf Meta. Signal staat momenteel symbool voor een bredere verschuiving in hoe we omgaan met digitale communicatie en het groeiende bewustzijn rondom het delen van privacygevoelige gegevens.

Nadelen van Signal

Natuurlijk kent Signal een aantal beperkingen ten opzichte van Whatsapp: zo heeft de app nog een relatief kleine gebruikersgroep, is ze minder interactief en heeft ze een beperkte back-upfunctie.

Meer alternatieven?

Privacy op School hoopt van harte dat er binnen Europa initiatieven ontstaan die een veilig alternatief bieden voor de techgiganten uit Amerika (en China). Waar mogelijk zullen we hier aandacht voor vragen en deze initiatieven steunen.

Blijven communiceren

Nederland is een van de snelst groeiende landen voor Signal. In de app stores schoot de laatste weken de Signal app omhoog in de toplijst van populairste apps. We hopen dat uw organisatie de overstap gaat maken en dat we in toekomst met elkaar communiceren via Signal.

Welke alternatieven zijn er momenteel? *

* Disclaimer: dit zijn initiatieven waarvan wij op dit moment weten dat ze privacyminded zijn en/of geen winstoogmerk hebben.

Lees meer:

https://www.volkskrant.nl/cs-b84f5bbe/

https://www.frankwatching.com/archive/2025/01/31/signal-whatsapp-privacy/