Toestemming en de inzet van digitale leermiddelen gaan niet samen
Schoolbesturen ontvingen de afgelopen dagen van diverse netwerkleveranciers het bericht dat ze ouders vóór maart 2025 om toestemming moeten vragen voor het gebruik van YouTube en andere additionele services.
Vraag geen toestemming voor Google
Het advies van Privacy op School op dit moment is dat schoolbesturen ouders niet om toestemming vragen voor het gebruik van additionele services van Google. Aan het vragen van toestemming kleven zowel praktische als juridische bezwaren. Als er een ouder is die geen toestemming geeft of niet reageert, dan mag hun kind namelijk geen additionele services gebruiken. Omdat de additionele services niet per leerling kunnen worden aan- of uitgezet betekent dit dat de services door de hele klas of school niet gebruikt kunnen worden. Ook kan de toestemming altijd worden ingetrokken wat het lastig maakt om de services onderdeel te maken van een lesprogramma. Daarnaast is toestemming alleen een geldige grondslag als deze vrijelijk is gegeven. Om te kunnen spreken van vrije toestemming dient de school in ieder geval een alternatief te bieden voor de services. Een dergelijk alternatief is niet voorhanden.
In het kader van kansengelijkheid is het ook niet juist als dit soort keuzes over de inzet van digitale leermiddelen bij ouders wordt neergelegd.
Privacy op School heeft daarom zowel contact opgenomen met de leveranciers als met SIVON. Aan SIVON is gevraagd om Google hierop aan te spreken. De netwerkleveranciers hebben we opgeroepen om het verzoek van Google niet door te zetten.
Zet additionele services vooralsnog uit
In de DPIA op Google die destijds door SIVON is uitgevoerd, wordt gesteld dat additionele services een hoog risico opleveren. Indien de verwerking plaatsvindt op basis van de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’ of een ‘taak van algemeen belang’ (artikel 6 AVG) dan dient dit risico meegewogen te worden in de belangenafweging die je als schoolbestuur moet uitvoeren, indien je met Google wilt blijven werken. Zolang er geen adequate maatregelen genomen kunnen worden, is het niet verantwoord dat er additionele services worden ingezet in het onderwijs.
De enige mogelijkheid op dit moment is een voorafgaande raadpleging bij de Autoriteit Persoonsgegevens om de (rest)risico’s van een verwerking voor te leggen. De AP kan een advies geven en eventueel de verwerking al dan niet met aanvullende maatregelen, goedkeuren.
Wij hopen echter dat SIVON met Google noodzakelijke aanvullende afspraken kan maken over het gebruik van de additionele services, aangezien YouTube en andere additionele diensten ook thuis en in veel andere leermiddelen van educatieve uitgeverijen worden gebruikt.
Kort samengevat: Wij adviseren het schoolbestuur om ouders niet actief om toestemming te vragen voor deze diensten en het verzoek van Google (doorgestuurd door de leverancier) te negeren.