Vragen en antwoorden over de opleiding PPO

8 april 2021

We hebben veel positieve reacties ontvangen over onze nieuwe opleiding Privacy Professional Onderwijs en we merken dat hier veel belangstelling voor is. Hieronder hebben we een aantal vragen opgenomen met onze antwoorden.

Waarom geeft Privacy op School deze opleiding samen met Privacy1?

Privacy1 is een sterke partij op zowel het vlak van AVG als het verzorgen van opleidingen. Dit in combinatie met de sectorkennis en FG-ervaring van Privacy op School maakt dat we samen een krachtige formule vormen voor het opleiden van Privacy Professionals in het onderwijs.

Wat is uniek aan deze privacyopleiding?

Deze opleiding is – in tegenstelling tot veel andere privacy opleidingen – sectorspecifiek en gaat ook in op onderwijsgerelateerde wetgeving. Daarnaast is er veel aandacht voor – in het onderwijs – herkenbare vraagstukken. Denk daarbij aan het gebruik van Google of de registratie en communicatie rondom covid-19. Met deze opleiding willen we Privacy Professionals trainen om onderwijsorganisaties nog beter te ondersteunen bij de naleving van de AVG en versterken in hun rol en positie.

Wie zijn de docenten en wat is hun expertise?

Marie-José Bonthuis kent als privacy- en IT-jurist alle uitdagingen rondom privacy en nieuwe technologieën. Ze is een zeer ervaren docent en trainer. Job Vos is in het onderwijs een bekende privacy expert voor onderwijsinstellingen en als jurist betrokken bij diverse sectoroverleggen. Tonny Plas is als FG werkzaam voor diverse instellingen en als senior adviseur betrokken bij informatie- en IT-vraagstukken in de onderwijsketen.

Welke basiskennis van de AVG heb je nodig om deze opleiding te kunnen starten?

We gaan er vanuit dat je al de nodige kennis hebt van de AVG. We gaan dus niet de basisbeginselen of wetsartikelen van de AVG uitleggen. De nadruk ligt op het toepassen van deze kennis in de onderwijspraktijk en hoe je vanuit jouw rol als Privacy Professional het verschil kunt maken.

Ik werk op een MBO-school, is deze opleiding ook voor mij relevant?
Of is de opleiding alleen voor PO- en VO-scholen?

Deze opleiding is bedoeld voor Privacy Professionals in het PO, VO, MBO en het Hoger Onderwijs. Zowel voor de FG (DPO) als de Privacy Officer. Of kom gewoon samen!

Mag ik als deelnemer onderwerpen aandragen of staat het programma al vast?

Je kunt zeker eigen onderwerpen aandragen, sterker nog: Tijdens de opleiding staat jouw praktijkcasus centraal. Gedurende de opleiding werk je aan een plan hiervoor die je kunt gebruiken in je werk. Het plan vormt een belangrijk onderdeel voor het succesvol afronden van de opleiding.

Kan ik voor deze opleiding studiepunten ontvangen en zo ja, hoeveel?

Je ontvangt 12 CPE studiepunten t.b.v. je registratie bij de IAPP.

Met hoeveel studietijd moet ik rekening houden naast de opleidingsdagen?

Naast de opleidingsdagen (3 dagen) ben je gemiddeld 5 uur bezig met de voorbereiding van de bijeenkomsten en de afronding van je opdracht.