Privacy op School luidt noodklok over datalekken via oude schoolgidsen

16 augustus 2023

Op 16 augustus 2023 heeft het Algemeen Dagblad een artikel gepubliceerd waarbij websites die informatie van diverse organisaties van het web downloaden en opnieuw publiceren  terecht aan de kaak worden gesteld. De partijen die achter deze websites zitten zijn moeilijk op te sporen en moeten dit soort praktijken direct stoppen. De publicaties vormen voor criminelen een waardevolle bron voor hack- of phishing aanvallen.

Privacy op School wil hier aandacht voor vragen, omdat het ook gaat om gegevens van medewerkers van scholen en in sommige gevallen zelfs van leerlingen. Scholen moeten in deze gevallen ook melding maken van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Tot vijf jaar geleden waren veel scholen gewend om in hun schoolgids allerlei gegevens van personeelsleden op te nemen, waaronder privéadressen en (mobiele) telefoonnummers. Gelukkig gaan de meeste schoolbesturen hier inmiddels anders mee om, mede als gevolg van de adviezen van hun FG.

In de database van de betreffende webites staan echter nog duizenden gedownloade verouderde schoolgidsen, die waarschijnlijk onder een valse auteursnaam gepubliceerd zijn. Hierin zijn persoonsgegevens van medewerkers en soms ook van leerlingen terug te vinden.

Naast informatie van scholen zijn er op deze sites overigens ook allerlei andere gevoelige documenten met en zonder persoonsgegevens te vinden van bedrijven, kerken, verenigingen, etc.

Al onze klanten ontvangen donderdag 17 augustus een brief met de stappen die zij moeten ondernemen. Ben je als schoolbestuur geen klant, maar wil je wel weten wat je moet doen? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan zo snel mogelijk meer informatie over de te nemen vervolgstappen.

 

Wij gebruiken jouw naam en e-mailadres alleen voor het periodiek verzenden van de nieuwsbrief. Je kunt je op ieder moment weer afmelden voor onze nieuwsbrief. Meer informatie vind je in onze privacyverklaring.

Vervolg

Privacy op School kan schoolbesturen helpen om een melding te maken bij Autoriteit Persoonsgegevens. Stuur hiervoor een mail naar info@privacyopschool.nl. Ook gaan we verder in gesprek met de AP, de raden en/of andere organisaties om deze ongewenste publicaties een halt toe kunnen roepen.