Méér privacyklachten bij de AP; gaat het onderwijs vrijuit?

webredactiefg, Geen categorie

AVG in het onderwijs

Méér privacyklachten bij de AP; gaat het onderwijs vrijuit?


De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) publiceerde onlangs haar klachtenrapportage over de eerste helft van 2019. Sinds de invoering van de AVG heeft iedereen het recht om rechtstreeks een privacyklacht in te dienen bij de AP. En daar wordt goed gebruik van gemaakt! Maar liefst 15.313 klachten kreeg de AP in de eerste zes maanden van dit jaar te verwerken, een stijging van 59% t.o.v. het voorgaande halfjaar.


De meeste klachten gaan over de rechten van betrokkenen; vaak gaat het dan om een inzage- of verwijderverzoek. Deze klachten kunnen voor de AP aanleiding zijn om een onderzoek in te stellen en contact op te nemen met de betreffende organisatie.


Opvallend: slechts 3% van de klachten betreft het onderwijs (het merendeel – 46% – betreft de zakelijke dienstverlening). Betekent dit dat het onderwijs het beter op orde heeft? Hopelijk, maar het lijkt me geen reden om op de lauweren te rusten. De Nederlander is kritischer geworden en weet de AP te vinden. Het onderwijs blijft qua klachten vooralsnog (relatief) buiten schot, maar dat kan veranderen. Ook met het oog op het imago van de sector is voorkomen beter dan genezen. Neem privacyverzoeken en privacyklachten daarom altijd serieus en stem deze af met je Privacy Officer of Functionaris Gegevensbescherming.


Lees ook